Bäst taklampa för vardagsrum och sovrum

Den här artikeln innehåller sponsrade länkar till Oscar & Clothilde

Går du i funderingar om att investera i en riktigt fin taklampa för ditt vardagsrum eller sovrum? Låt oss då hjälpa dig på vägen till ditt köpbeslut!

I den här artikeln ska vi berätta om tre olika taklampor från Oscar & Clothilde, Konsthantverk och Normann Copenhagen.
Med förhoppningar om att du ska finna god inspiration önskar vi på Designinredning dig en trevlig läsning.

Hur du väljer rätt taklampa för ditt sovrum och vardagsrum

Belysning i tak för vardagsrum

Trenden med mässing i takbelysning håller allt jämt i sig och det här är sannerligen något som gör sig riktigt fint i vardagsrummet och matsalen.

Att hämta inspiration från den omåttligt populära Art Deco-eran brukar vara en god idé. En snabb googling på söksträngen Art Deco + lampa ger ofta bildsvar av liknande karaktär.
Ofta är stommen som håller lamporna i mässing och glaskuporna i vitt porslin eller glas – En synnerligen vacker kombination.

Längre ner i den här artikeln kommer vi att visa fina exempel på taklampor i just den här stilen från Oscar & Clothilde och Konsthantverk.

Lampan bör hänga relativt lågt för att du ska uppnå så bra spridning av ljuskäglan som möjligt, men inte för lågt, då riskerar den att bli ett störningsmoment när ni sitter runt soffbordet eller matbordet.

Belysning i tak för sovrum

När det kommer till sovrummet har IKEA länge gått i bräschen för stora vita lampskärmar. Många andra kreatörer har anammat detta och detta upplägg hör ni till ett utav de trendigaste för just sovrummet.

I dag är fluffiga fjäderlampor på modet men trender visar att en mer solid lampa i material som polyresin eller textil är på kraftig uppgång.

I sovrummet kan du kosta på dig att hänga lampan lågt eftersom den ställan stör övrig inredning när den hänger ovanför din säng. Just sängen hindrar också dig och dina gäster från att råka krocka med lampan när ni går igenom rummet.

Längre ner i den här artikeln kommer vi att visa mycket vackra taklampor från Normann Copenhagen.

Taklampa Juniper från Oscar & Clothilde

Juniper är en taklampa som sprider ett stort och synnerligen vackert sken över hela rummet. Lampan är dessutom elegant och för både tankarna till 20-talets Art Deco-era och såklart också till lyx.

Taklampan Juniper från Oscar & Clothilde

Resultatet av kombinationen mellan en gräddvit textil med bra ljusgenomsläpp och en stommen av borstad mässing är inget annat än enastående. Juniper är en synnerligen elegant taklampa som kommer lyfta hela ditt vardagsrum till nya nivåer.

..och bäst av allt – Den är en lika vacker inredningsdetalj tänd som släkt.

En stomme av borstad mässing i art deco-stuk

I bilden ovanför ser du en närbild av den vackra stommen i borstad av mässing. Formen på stommen bygger på en överlappande princip där delarna av mässing framträder tydligt och för tankarna till stor belysning i kyrkor och katedraler.

Lampskärmar av vit textil blir vackra i kombination med stommen av mässing i taklampan Juniper

Varför ska jag välja mässing i min taklampa?

Mässing är ett tidlöst material som återkommer i många olika typer av inredning.
Taklampor är således inget undantag och kanske är det just här som det eleganta materialvalet verkligen kommer till sin rätt.

Men vad kan vi säga om materialets hållbarhet utöver det faktum att det tillför lyx och flärd till ditt hem?

Mässing är ett oerhört starkt och hållbart material, det behöver sällan rengöring och det påverkas inte av värmen som din lampa alstrar.

Valet av mässing är således ett val som är hållbart över tid.

Taklampa Strapatz från Konsthantverk

Taklampan Strapatz från den etablerade formgivaren Konsthantverk andas Art Deco hela vägen från sladden till globerna av vitt glas. Lampan som stöpts i en mindre och en större form är båda klockrena alternativ för ny belysning i ditt vardagsrum eller över middagsbordet i din matsal.

Här ser vi den mindre versionen av taklampan Strapatz formgiven av Sabina Grubbeson

Denna konstnärligt designade lampa signeras av formgivaren Sabina Grubbeson.
Med rör av rå mässing som böjts och sammanfogats för att uppnå en så levande form som möjligt har Sabina försökt blanda konstnärsskap med en känsla av elegant lyx och från Designinredning kan vi bara säga hatten av Sabina! Du har lyckats i alla aspekter och detaljer av den här vackra taklampan.

Här ser vi den större versionen av taklampan Strapatz formgiven av Sabina Grubbeson

Visst är det nog så att opakt glas bidrar med en fin kontrast till den rå mässingen i lampans stomme. Dessa två material klarar sig inte utan varandra – Mässing lyfter glaset och glaset lyfter mässingen.

Varför en vit lampa blir den bästa lampan till sovrum

Varför ska jag välja en vit lampskärm till mitt sovrum?

Olika rum har olika karaktär och i sovrummet strävar i ofta efter en ren och lugn miljö och atmosfär. Det ska kännas skönt och tryggt att vara i rummet där vi sover om natten.
Att välja rätt taklampa blir därför lika viktigt som ditt val av säng.

Som vi nämnde tidigare i artikeln så är just en vit lampa ett omåttligt populärt val till sovrummet. På Designinredning vill vi påstå att detta beror på två saker:

  • Du kan hänga din lampa lågt utan att den stör miljön i rummet och då är vitt ett neutralt färgval som inte stör eller blir för iögonfallande.
  • Vit färg är sammankopplat med människans känsla av trygghet och lugn och passar därför väl in i ett sovrum där våra krav på just dessa aspekter är höga.

Taklampa Phantom från Normann Copenhagen

Taklampan Phantom är en verkligen en magnifik lampa skapad och formgiven för att ge en illusion av en kokong.
Lampan har en dramatisk siluett som för tankarna till teatrar men lampskärmen kastar ändå ett mjukt och atmosfäriskt sken från ljuskäglan över ditt sovrum.

Den stora versionen av taklampan Phantom har en höjd som mäter 64 cm.

Den här taklampan är tillverkad av vitt resin och har genom sin dramatiska siluett förmågan att skänka en kraftfull karaktär ditt sovrum eller vardagsrum. Vi vågar påstå att det här är det första dina gäster kommer lägga märket till när dom kommer hem till dig och det sista dom kommer att komma ihåg från din heminredning när dom går hem.

I vardagsrummet rekommenderar vi att hänga taklampan Phantom högt för att störa omgivningen så lite som möjligt. Men väljer du följa vår rekommendation och hänga den i ditt sovrum så kan du med fördel hänga den lägre.

Precis som med taklampan Strapatz från Konsthantverk som vi nämnde tidigare i den här artikeln så kommer taklampan Phantom i två storlekar. En högre (64 cm) och mer iögonfallande samt en mindre (44 cm) och något nättare.

Den mindre och något nättare versionen av taklampan Phantom har en höjd som mäter 44 cm.

..och visst är det så att Phantom gör sig fint även över ditt matbord. Kom ihåg att rum där du har en säng eller matbord ger dig möjligheten att hänga din lampa lågt eftersom den då inte utgör något hinder för dig eller dina gäster när ni passerar genom rummet.
Ta därför tillfället i akt och pröva att sänka din lampa vi lovar att det kommer att ge rikligt med karaktär till rummet.

Här ser vi Phantom i en miljöbild. Visst gör den sig fint lågt hängande över ett bord? Men det är i ditt sovrum som den verkligen kommer till sin rätt.

Hitta fler fina taklampor hos

Lämna en kommentar