Inspiration till att inreda i gammal stil

Har du en önskan om att skapa ett hem präglat med en känsla av karaktär, kvalité, historia, bra materialval, stil & klass samt de rätta färgvalen?
Då ska du läsa vidare men framför allt skrolla ner bland bilderna och låta oss ta med dig på en resa in i en lägenhet där tiden har stått stilla sen 1700-talet och där historiens vingslag fortfarande inte har bedarrat.

Lägenheten vi hoppar in i ligger på Mariagränd 2 på Södermalm i Stockholm och är vid datumet då denna artikel skrivs till salu via de (för den här typen av äldre bostäder) mycket kompetenta mäklarna på Historiska Hem.

Mattias Öhman som mäklar den här ljuva 2,5-rummaren beskriver den som både verklig och overklig på samma gång. Det finns helt enkelt något sagolikt med denna rymliga bostad som sträcker sig över både plan 3 och 4 i den gamla, putsade fastigheten från 1700-talet och det råder inga tvivel om att det är en imponerande atmosfär man möts av när man kliver in i just dessa 64 kvadratmeter på Mariagränd 2.
Här bor man omgiven av vackra gamla golvtiljor och linoljemålade snickerier, i rum som både renoverats och tagits fram i modern tid. Det är en bostad där 1700-talet gör sig påmint, en bostad som med stort hjärta och varm hand under de senaste åren låtit sig förfinas till ett helt underbart hem.

Fastighetsägare och tidigare hyresgäster har verkligen dragit sitt strå till den historiska stacken när det gäller att ta hand om och förvalta detta kulturarv. Från Designinredning säger vi – Hatten av till er!
Så om du lyckas motstå lockelsen med att lägga ett bud på den här läggan så är det vår förhoppning att du finner inspiration till hur du kan inreda, måla och tänka i ditt eget hem om du vill jobba för att lyfta eller efterlikna historiska detaljer som de vi kommer att visa dig här nedan.

Vi ska inte hålla dig på halster längre – Nu kör vi!

Håll i hatten här kommer en dröm till lägenhet

Planbeskrivning

Lägenheten sträcker sig över två plan (3 och 4 trp) i fastigheten på Mariagränd 2.

Hall

I hallen möts vi direkt av en riklig mängd originaldetaljer. Notera den platsbyggda sko- och hatthyllan, dom höga golvsocklarna inmålade i samma kulör som entrédörren och den runda lysknappen i svart backelit.

Mörkbetsade och behandlade trägolv gör sig så fint tillsammans med gråmålade sockellister.

Matsal

Innanför hallen hittar vi vardagsrum och matsal. Även här bör man ta notis om hur väl färgerna går ihop. Låt oss börja med det faktum att de ljusgrå sockellisterna och ljusgula tapeter harmoniserar ljuvt med färgerna i kakelugnen med sin tillhörande grå sockel. Det är nog inte en allt för järv gissning att kakelugnen fått stå modell för hur man valt att inreda hela rummet.

Zinklampan i taket gör sig fint tack vare att det får vara den enda industri/verkstads-präglade detaljen i rummet. Det råder inga tvivel om att detta är ett mysigt hem men det finns en edge, någonting annorlunda och spännande med valet av lampa.
Att montera bokhyllor i tak är ett sofistikerat och klassiskt men dock inte allt för vanligt förekommande grepp för att förstärka känslan av hög takhöjd. Även här väljer man en grå kulör som matchar både bröstpanel och inmålade bjälklager.
Detaljer, detaljer, detaljer. Bland de roligaste som finns om du vill förstärka eller skapa en historisk atmosfär i ditt hem är att leta efter inredning som t ex. det perfekta slagbordet, linneskåpet, stolarna och porslinet. På loppisar kan du fynda men om du kört fast och inte vill vänta på guldet så rekommenderar vi Auctionet. En app du laddar ner i telefonen som samlar objekt från de största svenska auktionsverken.
Tavlor och gardiner är viktiga ting. Noterbart är att man här valt ett tavelmotiv som har samma färgsättning som kakelugnen och tapeterna samt en ram som påminner om rummets bröstpaneler och kakelugnens sockellist – En smart och vacker liten detalj. Gardinerna är rullade men inte på skenor. Detta ger ett skrynkligt vintageuttryck som passar miljön vi befinner oss i.

Kök

Välkommen in i ett historiskt och mycket vackert kök. Högt sittande fönster, blommor på bordet i samma färgskala som de som står på fönsterbänken. En pastellgrön ljus kulör på väggarna samt en inmålad vägghylla för tallrikar som känns som den suttit där sedan begynnelsen.
Skomakarlampan är verkligen ett gott val av belysning till det fina runda köksbordet med förvaring i en utdragbar låda. En sådan låda är för övrigt perfekt att lägga besticken på en kökshandduk inuti.

Ett litet kök kan bli precis lika mysigt som ett stort. I det här fallet har man valt ett närmast perfekt storleksanpassat köksbord, som med sina runda former skänker ett välkommet formbryt till rummet. Titta också på bänkskivan i den platsbyggda köksmöbeln till höger. Visst är det fint med naturligt trä till ett vitt över/underskåp. Det lyfter till och med grönsakerna i skålen.
Det allra heligaste – Skafferiet. Nu har vi nästan tur att det löper ett inmålat vattenledningsrör här för det skämmer verkligen inte på just den här platsen. Ett skafferi som detta kan du dock bygga själv även om du bor i ett yngre hus eller lägenhet. Hemligheten är att börja med skafferidörren och anpassa ditt regelverk efter den. Självklart ska du försöka hitta en dörr av äldre typ gärna med järnnyckel som på bilden. Insidan behöver inte nödvändigtvis ha hyllor av gammalt material men du tjänar mycket på att platsbygga. Det förstärker intrycket av ett skafferi med historisk karaktär.
Ouf.. Kanske har kopparkastruller och övriga detaljer i koppar spelat ut sin roll trodde du? Är det må hända därför dom säljs så billigt i secondhandaffärer? Så kan det vara men i kombination med den här gasspisen med sina vackra mässingsdetaljer och det vackra medelhavsgröna kaklet så passar dom perfekt!
Vi finner även ett fint val av upphängning för köksutrustning i borstad mässing över spisen.

Badrum

En mindre toalett och ett något större badrum är vad vi får plats med i detta charmtroll till lägenhet. Tur för oss att den begränsade ytan i rummet bara stärker bilden av att vi rör oss i ett hem från 1700-talet.
Här sammas tegelväggar i original med upphängda vattenklosetter i porslin och badkar i koppar med fönster av gjutjärn.

Smakfullt och sparsamt dekorerad toalett där materialen får tala. Tegelgolv, tegelväggar och en kaklad vägg med svarta fogar. Det behövs inte mer än några tända ljus i stakar av mässing för att göra det här krypinet mysigt.
Du som flyttar in här får nog se det som en skänk från ovan att någon valde att bevara detta vackra handblåsta industrifönster när tegelväggen från grannfastigheten så sakteliga började resa sig utanför. Nu är det dock så och nischen blir perfekt att ställa av din tvål och ditt schampo .
Färgskalan här inne är vit och brun/koppar-färgad. En så enkel sak som att hänga över en handduk av vitt linne över karet bidrar till att stärka sambandet mellan färgerna i rummet. Det är inte sällan dessa små detaljer som gör den stora skillnaden.

Övre hall

Väl uppe för den branta trappan finner vi oss på ett ’H.C Andersenskt’ loft. Med mörka bjälklager, vackra tapeter och ett magiskt gammalt trägolv blir den den platsbyggda bokhyllan själva kronan på verket.
Hyllsystemet har sannolikt används till en annan typ av vindsförvaring när det begav sig men nu, när vi får se den inmålad i samma genomgående grå kulör som övriga detaljer på första våningen kan vi bara häpna över hur fint allt blir tillsammans.

Det finns en tanke bakom färgkombinationerna i den här bilden. Den mintgröna stolen i Gustaviansk stil vars sittdyna har nästan exakt samma beiga/äggvita kulör som det över 300 år gamla trägolvet.
Fallskydd/trappräcke av svart gjutjärn är inte svåra att inreda emot. Det räcker som i det här fallet långt med en gammal kökspall i allmogestil, lite fina små detaljer och ett ljuvt fång sommarblommor.
Av förklarliga skäl måste den här dörren vara snedsågad för att kunna öppnas på just den här platsen. Men oavsett om du själv har det behovet eller inte så kan du faktiskt skapa en sådan här dörrlösning hemma i rent dekorativt syfte.
På bilden ser du att själva vinkeln på dörrbladet och fodret tar vid precis ovanför det övre gångjärnet. Om du väljer att efterlikna detta hemma så skulle du få en precis lika stabil och välfungerande lösning som om du haft en dörr i traditionell rektangulär form, fast med det självklara pluset i kanten att du gjort något unikt.
Det är inte det tråkigaste i världen att fylla en sån här fin hylla. Hitta böcker på loppisar, göm högtalare i stil och färg som passar din hylla, använd vissa plan till små tavlor och andra till fotografier och om du vill – bygg dina egna lådor, du behöver inga skenor, det enda du behöver är rätt mått och några fina knoppar.
Från en annan vinkel ser vi hur hyllsystemet följer takbjälkarna och blir en naturlig del av hur man upplever formen på rummet.

Sovrum

I den inre delen av det övre rummet finner vi vår lilla alkov. Ett gemak så mysigt att man får kämpa för att kliva upp ifrån det när klockan ringer jobb på morgonkvisten.
Tegel, laxrosa linnedraperier som rumsavskiljare, en grön skomakarlampa med glashatt och varsamt utvalda textiler till sängen. Även här är färgsättningen on point. Hatt av!

Smart, dolt och mysigt. Tre ledord för att beskriva denna gemytliga lilla solalkov. Särskilt fint blir det med detaljer som den väggmonterade ljusstaken av gjutjärn och den fina skomakarlampan som får hänga från en mässingskrok från bjälklagret.
Den här typen av apotekarskåp kan man finna hos vissa auktionshus. Även här rekommenderar vi ett besök på Auctionet där dom dyker upp titt som tätt. Vi håller tummarna för att du har det vinnande budet.
Nämnvärt är återigen den genomtänkta återkopplingen mellan färgen på linneduken och färgen i draperiet till alkoven. En liten men genomtänkt detalj.
Tapetbordern på sidan av skåpet ger en extra känsla av värme. En textur som inte bara är enfärgad blir ett vackert tillskott till en i övrigt väl anpassad färgskala av beige, grått och brunt. Texturen för nästan tankarna till textil och det ger i sin tur ett varm hemmakänsla.

Tapeter, detaljer, färger

Som vi nämnde i början finns det något förlösande när man hittar just sitt eget hems färger. Färger som känns självklara och hållbara över tid oavsett vilka trender som kommer och går. För utanför den fina snökulan som är vårt hem snurrar jorden på och nya inredningstrender tar ständigt vid. Att du valt färger som består kommer inte bara skänka dig sinnesfrid, det blir även ekonomiskt för dig.

Tapeterna går alltså i färgerna milt citrongult med vinröda rankor och blommor. En närmast perfekt partner till grå dörrar, foder, handlerare, trappa och golvsocklar.
Kan man få tag på den här typen av strömbrytare nu? Ja det kan man. Både i trä, porslin och backelit och dom finns att köpa hos butiken Sekelskifte.se
Vi hoppas att du har haft en trevlig läsning hos oss och att du finner inspiration till hur du kan hitta och förstärka ditt hems historiska uttryck.

Foton till denna artikel är tagna av Ozallapa

3 tankar på “Inspiration till att inreda i gammal stil”

Lämna en kommentar