Trendiga mattor – nyheter i vinter

Den här artikeln innehåller sponsrade länkar till trendiga mattor från Granit.se och Oscar & Clothilde

Det har blivit dags att visa dig årets trendigaste mattor som du kan inreda ditt hem med.
Med målsättningen att föra in lite ljus i vintermörkret har vi scannat internet och svenska nätbutiker för att hitta de absolut finaste och minimalistiskt mönstrade mattorna på marknaden idag.

Prislappen är inte obetydelsefull och vi har därför valt att fokusera på prisspannet 1000 kr – 5000 kr. Mattor har ju som vi vet en tendens att sticka iväg lite i pris så tanken är att vi ska försöka hjälpa dig att koncentrera utbudet av de trendigaste mattorna på marknaden i år till att ligga i en rekorderlig prisklass.

Vi kommer att fokusera på populära mattor från Granit och Oscar & Clothilde i den här artikeln.

Så väljer du trendiga mattor att inreda med

Årets trendiga mattor är i regel stora och dess karaktär och färg kommer att prägla hela rummet så ska du välja en varm eller kall karaktär på mattan?

Samtliga färgval du ser kring i stort sett hela din heminteriör, så som väggfärg/tapet, soffa, säng, köksbord, tavlor och övrigt möblemang är viktiga eftersom de påverkar allt från ditt humör och inre lugn till ditt och din familjs välbefinnande. 
Varma färger anses av många vara stimulerande för sinnet medan kalla färger ger ett lugnt och mer avslappnande intryck. Många av oss minns färgskalorna från skolan där röda, gula, orange, bruna och beiga färger anses som varma och gråa, gröna, blå och i viss mån vita färger anses som kalla.

Du kan välja att komplettera din interiörs färgsättning och tonalitet genom färgvalet av matta eller så kan du ställa den i kontrast mot din inredning. Här finns inget rätt eller fel, man måste prova sig fram men en enkel tumregel är att den känsla du upplever att du saknar i ditt rum är den du bör föra in genom ditt val av matta. Eftersom mattan är skrymmande kommer detta garanterat ha effekt.

Vi vill passa på att tipsa om vår artikel som rör just färgkombinationer inom heminredning. Den kan du läsa här.

Enfärgad eller flerfärgad matta?

Så ska du välja en stilla och enfärgad matta eller bör du gå på en flerfärgad, mönstrad matta med många färger och ett kraftfullt uttryck?

En enfärgad matta ger oftast ett cleant och avskalat intryck av modern minimalism medan en traditionell, må hända något orientalisk inspirerad matta bidrar med ett intryck av lyx, flärd, historia men också tidlöshet.
Ingen regel utan undantag och detta gäller även här, eftersom orientaliska mattor faktiskt kan passa helt perfekt in i en modern inredning. Faller ditt val på en orientalisk mönstrad matta så är det snarare den övergripande färgen/tonen i mattan som är av störst betydelse.

Vävd, mjuk matta i off-white kulör

Låt oss få presentera vår första kandidat – En handvävd matta från Granit tillverkad i Indien. Varpen ser nästan ut som stygn som fäster fast inslagen. Ett synnerligen särpräglat och genuint uttryck. Det ser nästan handvävt ut.

Den naturfärgade mattan gör sig så snyggt mot rottingens varma träfärg men även krukor av bränd terrakotta. Det här är verkligen en matta som ligger helt rätt i tiden.

vit matta från granit
Vävd matta i storlek 140 x 200 cm från Granit.

Just den här typen av vävteknik där den tunna varpen varvas och blandas med de tjockare inslagen gör att väften bildar små mjuka kullar. Det är så skönt att kliva över den här mattan barfota att det måste upplevas för att man ska förstå.

inzommad del av en vit matta från granit
När vi betraktar mattan lite närmare så blir det tydligt. Här framträder på kulör och den mjuka texturen. Vi vågar lova att du kommer bli nöjd med ditt val.

I den sista bilden ser du även hur fint trägolv och omålade möbler av exempelvis rotting gör sig tillsammans med mattan. Ett solklart val för er med trägolv hemma. Notera också hur vackert grå väggar kompletterar både mattan, stolen och golvets färger.

vit matta från granit i kombination med möber
Den här bilden är ett soklart exempel på hur ett kompletterade färgval av matta kan se ut i ditt hem.
Mattans beiga ton kompletterar golven och den grå väggfärgen väl.

Vi rekommenderar inte att bara följa trender – utan snarare att anpassa trender efter din egen stil.

Oavsett säsong så finns det alltid trender i samhället, mattor är inget undantag. Men istället för att bara köpa det som rekommenderas i inredningsmagasin och reklam så tycker vi att du ska börja med att låta dig inspireras av trender istället. Inget hem är det andra likt och det som ser snyggt ut i tidningen behöver inte nödvändigtvis passa in hemma hos dig.

Ta därför rikligt med inspiration och gör ett övervägt val där du både tar hänsyn till din interiör och till vad du finner vackert i en matta.

Naturmönstrad ullmatta

Mina damer och herrar låt oss få presentera en handtuftad matta från Granit. Tekniken är lika enkel som den är genial.
Med hjälp av en så kallad ”tufting-pistol tillverkas den här mattan helt och hållet för hand i Indien. Med pistolen skjuts slingor av garn genom en förvävd baksida. Handtuftning gör det möjligt att skapa extremt detaljerade mönster samtidigt som man bibehåller känslan av handcraft.

ullmatta från granit, zickzack mönstrad.
Handtuftad matta i 100% ull, tillverkad i Indien

Resultatet av en tillverkningseffektiv process som den vi beskrev ovanför är denna prisvärda, trendiga matta av mycket hög kvalitet. Behöver vi nämna att den är mjuk och skön att gå över eller ska vi låta bilderna tala för sig själva?

inzommad del av den vita ullmattan från granit.
Måtten är 70 x 120 cm. En bra storlek på en matta för det lilla rummet eller nedanför foten av din säng i sovrummet

Ullmattan Soho i kulören Smoked Pine

Vår sista men inte minsta kandidat är ullmattan Soho från Oscar & Clothilde.
En handknuten luggmatta i ull som kommer i färgerna Pavement (mörkgrå), Greige (grå) och Smoked Pinke (grön, se bilder). Mattan finns i flera storlekar men vi väljer att visa dig den mest populära storleken 140 x 200 cm här.

grön ullmatta från oscar & clothilde i miljökontext.
Soho är tillverkad av 90% ull, 10% bomull (varp) och har en tjocklek på hela 3 cm

Mattan Soho är tillverkad helt och hållet för hand och varje exemplar blir därför helt unikt. Detta medför dock att mindre avvikelser i mönster, färg och storlek kan förekomma men detta ser vi som något positivt då det stärker mattans egna uttryck och bidrar till att du för in något fullständigt unikt i ditt hem och du.. Bra, det blir det alltid!

ullmattan soho från oscar & clothilde.
En handknuten mata som Soho gör den mer rik på detaljer än maskivävda alternativ

Hitta fler trendiga mattor hos

Lämna en kommentar